wtorek, 13 października 2020

Chleb pszenno - żytni

Kolejny przepis na domowy chlebek. Znalazłam go na stronie  https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r30986 ;)

Składniki:
  • 450 g ciepłej wody
  • 50 g maślanki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 15 g soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego/winnego
  • olej do natłuszczenia miski
Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, dodać sól, ocet oraz resztę delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem ostrym nożem ponacinać chleb. Piec 15 min w 220ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć do 190ºC i piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

Tak wyglądał przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza