sobota, 10 października 2020

Ciasto z dyni

Fantastyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni. Przepis ze strony https://ciastkozercy.pl/ciasto-dyniowe/?fbclid=IwAR24KKZd9eeW9MRs-NsHLisZcHlF9Jt65CD4c91ly9Ffrmf-SyoZWy452o0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
Przygotowanie puree:
Dynię dokładnie umyć, usunąć miąższ z pestkami i włóknami. Pokroić ją na cienkie plasterki w kształcie litery C. Przygotowane kawałki umieścić na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w 180ºC (góra-dół) przez 15-20 minut. Pieczoną dynię obrać ze skórki, wrzucić do miski. Zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. 

Przygotowanie ciasta:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dać puree z dyni. Wymieszać. 
W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tak wyglądało przed upieczeniem:
A tak po:
 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza