piątek, 22 maja 2020

Sernik królewski wg. Jakuba Kuronia

Od dawna przymierzałam się do klasyki - sernika królewskiego. Dziś przyszła na niego pora, odrobinę go przerobiłam. Znalazłam przepis na stronie: https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/boze-narodzenie/sernik-krolewski/?fbclid=IwAR0Px3pAOu51sFqvkdlgNGbsN9cy2uqk-2q3rK4cWRQktm5423IE60Vu2tY. Gorąco polecam ;)

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukry, proszek do pieczeniaprzesiane kakao oraz łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół.  Jedną część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia  "wykleić" ciastem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec 15 min.

Masa serowa:
  • 1 kg sera białego do pieczenia President 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 125 g masła
  • 4 jajka 
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie jednolita masa dalej ucierając dodawać po łyżce zmielony ser. Na końcu dodać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.

Na podpieczony spód (ciepły) wylać masę serową. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec ok 60 min. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tak wyglądał przed upieczeniem:
A tak po:

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza