czwartek, 21 maja 2020

Bułki pszenne III


Składniki (10 sztuk):
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
Masło rozpuścić, ostudzić. Do 100 ml ciepłego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, resztę ciepłego mleka, jajko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. (Ja podczas wyrabiania delikatnie podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei.) Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 50 min). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 30 min. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20-30 min w 190°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Tak wyglądały przed upieczeniem:

A tak po:
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza