sobota, 21 marca 2020

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Zachciało mi się do kawy czegoś słodkiego. Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem ;) Odrobinę go zmodyfikowałam.

Ciasto (na 15 bułeczek):
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 40 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 2 żółtka
Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 60 g mąki
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • owoce, ser lub marmolada
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich letnie mleko i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajko, żółtka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić jeszcze na 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku (termoobieg) ok. 30 min. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Tak wyglądały przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz