sobota, 4 stycznia 2020

Szarlotka na cieście półkruchym

Przepis znaleziony w cyklu "Ciasta i Torty. Kolekcja Dobrej Kuchni". Polecam ;)

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

  • jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i masło, posiekać nożem. Dodać jajko, cukry i śmietanę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki. Ułożyć luźno na cieście, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Przykryć resztą ciasta. Piec ok. 40 min w 180ºC. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Tak wyglądało przed upieczeniem:

A tak po:

Smacznego ;)

1 komentarz: