piątek, 2 sierpnia 2019

Cukinia faszerowana wg Jacka Kuronia

Dostałam kilka cukinii od sąsiadki. Nie przepadam za nią, ale postanowiłam coś z niej zrobić. Znalazłam przepis na stronie https://kuron.com.pl/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-warzywami-krok-po-kroku/?fbclid=IwAR3-g6nXQHlaohnWfOFioGIOGy7fcNeITRrpI5m-THGW7CffK36tVEvBI_E i postanowiłam go wypróbować. Serdecznie polecam, palce lizać ;) Odrobinę go zmodyfikowałam.

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • sos chili 
Cukinię dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Z wybranego miąższu usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wydrążone warzywa doprawić solą i pieprzem. Paprykę, pomidory, czosnek,cebulę i natkę pietruszki pokroić
w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do nie paprykę, smażyć aż zmięknie. Potem dodać czosnek. Po 2 minutach smażenia dodać mięso mielone. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory i miąższ z cukinii. Smażyć, aż do odparowania nadmiaru płynu. Na końcu dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki cukinii. Posypać startym żółtym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180ºC, góra-dół) około 30 min.

Tak wyglądała przed upieczeniem:
 A tak po:
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz