niedziela, 30 grudnia 2018

Naleśniki drożdżowe


Składniki (ok. 6 szt):
  • 20 g świeżych drożdże
  • 50 g cukru + 1 łyżeczka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g mąki + 1 łyżka
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko + 1 żółtko
Do miski pokruszyć drożdże, zalać połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać kolejno rozczyn, mąkę wymieszaną z solą, resztę mleka i ostudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem patelnie nakładać 4 łyżki ciasta (ciasto jest gęste, więc najlepiej rozprowadzać je po patelni łyżką). Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz